Patlıcanlı Et Tava

Patlıcan tava, 50 yılı aşkın süredir Malatya Yeşilyurt düğünlerinde yerel aşçılar tarafından açık odun ateşinde pişiriliyor. Biber ve domates kızartılmadan, çiğden konuyor; kuşbaşı etler (kuzu veya dana), kuyrukyağı, sarımsak ve tuz-karabiberle birlikte bir tepsiye alınıyor. Tavaların karışmaması için üzerlerine isim yazılıyor, sonra da odun fırınına sürülüyor. Bu yemek, aynı zamanda Malatya’ya giden her misafire ikram edilen ilk yemek, yani aynı zamanda bir geleneği temsil ediyor. Yerel dilde de ‘balcan tava’ olarak adlandırılıyor.
Hazırlanışı
Patlıcanlı Et Tavası
Ölçüler :
1 kg orta yağlı kuşbaşı et
1,5 kg kemer patlıcan
3-4 tane yeşilbiber
2 baş kuru soğan
4-5 tane domates
3 yemek kaşığı tereyağı kızartmak için, 1 su bardağı sıvı yağ
tuz, karabiber
kırmızı pul biber
Yapılışı
Patlıcanları yıkayın. Alacalı olarak soyup üç parmak eninde keserek dörde bölün. Tuzlu suda 20-25 dakika bekletin. Bol suda yıkayın. Bir bezin üzerine alarak kurulayın. Patlıcanları iki gruba ayırın. Birinci grubu, tepsinin dibine tek sıra halinde boşluksuz olarak dizin. İkinci grubu ise, kızgın yağda kızartın. Biber ve domates dilimlerini de kızartarak ayrı ayrı kaba alın. Bu arada eti yıkayın. Ateşin üzerine koyun. Et kendi bıraktığı suyunu çekince yemeklik olarak doğranmış soğanı ve eti, yağda birlikte kavurun. Üzerine doğranmış domates ilave edin. Tuz, kırmızı pul biber ve sıcak su koyarak et yumuşayıncaya kadar pişirin. Tepsiye dizilen çiğ patlıcanların üzerine pişmiş kuşbaşı etleri dizin (Et, suyundan süzülerek çıkarılır.). Etin üzerine kızarmış patlıcanları yayın. Daha sonra kızarmış biber ve domates dilimlerini dizerek et suyundan bir miktar ilave edin. Et suyu miktarı, sebzelerin aralarından görünecek kadar olmalıdır. Önce ateşin üzerinde yemeği biraz pişirin. Daha sonra fırına koyarak yüzü kızarınca çıkartın. Pilav ile birlikte sıcak servis yapın. Yerken karabiber de kullanabilirsiniz.